Welk gevoel schuilt er achter jouw doelen?
- Steven Vanderlinden
- 9 nov 2024
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 nov 2024
Wat is het ultieme gevoel dat je hoopt te bereiken met jouw doelen?
Het stellen van doelen voelt vaak geforceerd aan. Planten en dieren stellen geen doelen, maar tegelijkertijd worden er wel instinctief intenties gesteld, zijn er acties en is er een bepaalde focus.
Waarom stellen wij dan wel doelen?
Doelen stellen is een andere manier van zeggen: dat loopt hier niet vanzelf op een instinctieve manier dus ik moet daar eens over nadenken hoe ik dat ding toch ga bereiken.
Schrijf eens enkele doelen op die je graag wilt bereiken.
Bij mij is dat:
Een betere coach worden.
Een online coachaanbod uitwerken.
Meer lezers bereiken die mijn blogs lezen.
Meer geld verdienen om een huis te kunnen kopen.
Training geven aan andere coaches.
Meer mensen bereiken die mijn website bezoeken.
Meer vrijheid hebben om te sporten, op vakantie te gaan,..
Het eerste wat je wilt doen bij het stellen van doelen is UITZOOMEN.
Elk doel kadert in een groter geheel. Elk doel kadert in een grotere beweging die jij aan het maken bent. Ieder doel heeft een doel dat daarachter ligt. Om daarachter te komen kun je volgende vragen stellen: “Wat zal het je opleveren als je dat doel bereikt hebt?”, “Waarnaar is dat doel een tussenstap?”
Als je deze keten volgt, dan ga je altijd uitkomen op een GEVOEL. “Wat hoop ik echt te ervaren of te voelen als ik dit doel bereik?”, “Welk onderliggend gevoel of behoefte vervult dit doel voor mij?”
Ik neem als voorbeeld twee doelen van mezelf:
Wat maakt dat het belangrijk is dat ik een betere coach wil worden? Dan ga ik tevreden zijn over mezelf, dan ga ik het gevoel hebben dat ik van betekenis ben, dan ga ik me succesvol voelen, dan heb ik het gevoel dat ik aan het groeien ben.
Wat hoop ik echt te ervaren als ik een online coachaanbod heb uitgewerkt? Ik hoop om hiermee meer vrijheid te ervaren om mijn werk te doen waar en wanneer ik dat wil, ik hoop dat ik hiermee meer klanten kan bereiken, wat me dan weer meer financiële zekerheid geeft en de mogelijkheid geeft om grotere doelen te stellen.
Voor je verder leest, schrijf nu eens zelf drie doelen op die je hebt en vraag jezelf vervolgens af: welk gevoel streef ik hiermee na?
Alle externe, materiële dingen die we nastreven leiden tot een gevoel dat we nastreven. Er is een grote kans dat achter je doelen minstens 1 van je noden ligt uit het 6-nodenmodel van Tony Robbins. Het 6-nodenmodel van Tony Robbins, ook wel bekend als de "Six Human Needs," is een model dat hij ontwikkelde om te beschrijven welke fundamentele drijfveren en behoeften mensen hebben. Deze behoeften liggen volgens Robbins aan de basis van ons gedrag, onze emoties en de keuzes die we maken.
De zes behoeften zijn als volgt:
Zekerheid: Mensen hebben een behoefte aan zekerheid en veiligheid. We willen ons comfortabel voelen, pijn vermijden en in een stabiele omgeving leven. Dit helpt ons een gevoel van controle te ervaren.
Onzekerheid / Variatie: Naast zekerheid hebben we ook behoefte aan variatie en afwisseling. Variatie brengt avontuur, verrassingen en nieuwe ervaringen, wat helpt om verveling tegen te gaan.
Betekenis: Mensen willen zich belangrijk voelen en het idee hebben dat ze ertoe doen. Dit kan worden bereikt door prestaties, erkenning, waardering, en soms zelfs door tegenslag te overwinnen.
Liefde en Verbinding: We hebben behoefte aan relaties en een gevoel van verbondenheid met anderen. Dit kan komen van familie, vrienden, partners, of zelfs van een gemeenschap.
Groei: Groei betekent persoonlijke ontwikkeling en vooruitgang. Mensen voelen zich vaak gelukkig wanneer ze het gevoel hebben dat ze leren, zich ontwikkelen en zich verbeteren op persoonlijk en professioneel vlak.
Bijdrage: De behoefte om iets waardevols bij te dragen aan de wereld, anderen te helpen, en een verschil te maken.
Het is goed om even uit te zoomen om bij jezelf te checken of het gevoel dat jij nastreeft, of je dat wel met de opgestelde doelen kunt bereiken. Zijn er andere, misschien eenvoudigere, manieren om hetzelfde gevoel te bereiken? En ben je eigenlijk wel zeker dat je opgesteld doel ook dat gevoel gaat opleveren dat je nastreeft? Misschien voel jij je juist heel eenzaam als je die ene promotie hebt gekregen, terwijl het gevoel dat je nastreefde vooral verbinding met collega’s was.
De parabel van de visser en zakenman geeft mooi weer dat doelen niet altijd heel groot moeten zijn, maar vaak al binnen handbereik liggen.
Op een zonnige namiddag in een klein vissersdorpje zit een visser tevreden bij zijn bootje, terwijl hij geniet van het zachte ruisen van de golven. Hij heeft genoeg vis gevangen voor de dag en laadt zijn vangst uit om naar huis te gaan.
Op dat moment komt een zakenman aanlopen, die op vakantie is in het dorp. Gefascineerd door de paar prachtige vissen die de visser heeft gevangen, vraagt hij: “Waarom ga je niet weer de zee op om meer te vangen?”
De visser glimlacht rustig en antwoordt: “Ik heb genoeg gevangen om mijn gezin te voeden. De rest van de dag kan ik uitrusten, tijd doorbrengen met mijn kinderen, een dutje doen met mijn vrouw, en 's avonds wat muziek maken met mijn vrienden.”
De zakenman fronst zijn wenkbrauwen. “Ik ben een succesvolle zakenman. Als je meer zou vissen, zou je meer geld verdienen. Binnen een paar jaar kun je misschien een grotere boot kopen. Daarmee kun je nog meer vissen vangen, en als het goed loopt, bouw je een hele vloot op. Op den duur kun je zelfs in een grote stad gaan wonen, waar je een visbedrijf kunt opzetten.”
De visser luistert geduldig. “En dan, wat zou ik daarna doen?” vraagt hij.
De zakenman glimlacht, vol vertrouwen in zijn plan. “Als je hard werkt, kun je uiteindelijk met pensioen gaan en rijk zijn. Je kunt terugkeren naar een rustig dorp aan zee, uitslapen, vissen wanneer je wilt, tijd doorbrengen met je familie, en gitaar spelen met vrienden. Een simpel, ontspannen leven.”
De visser kijkt de zakenman rustig aan, laat zijn woorden even bezinken, en zegt dan met een glimlach: “Maar dat is precies wat ik nu al doe.”
In stilte blijft de zakenman staan, zich afvragend of al zijn plannen echt nodig zijn geweest.
Ik besef dat een aantal van mijn gevoelens en behoeften die ik nastreef al grotendeels aanwezig zijn in mijn leven. Één van mijn grootste behoefte is meer vrijheid ervaren om te kunnen sporten, vaker op vakantie kunnen gaan, meer tijd met vrienden kunnen spenderen, een gevarieerd leven te leiden. Drie jaar geleden leek dit veraf. Van vrijheid was weinig sprake. Ik moest naast mijn voltijdse job ook nog flexijobben om rond te komen. Toch vond ik een eenvoudige manier om niet meer te hoeven flexijobben, meer te sporten en toch meer dan genoeg geld over te houden op het einde van de maand. Namelijk met de speed-pedelec naar het werk gaan. Een investering die zich op enkele maanden terugbetaald dankzij de fietsvergoeding! De oplossing was veel simpeler was dan ik eerst voor ogen had. Door eenvoudiger te gaan leven, te gaan samenwonen met mijn vriendin en de opbrengst die ik haal uit mijn eigen bedrijf lukt het nu zelfs om deeltijds te gaan werken.
Door te reflecteren op de vraag “Welk gevoel wil ik uiteindelijk uit mijn doelen halen?” kun je nagaan of je doel je werkelijk dat gevoel geeft. Misschien ontdek je dat wat je zoekt al dichtbij is, zoals in de parabel van de visser en de zakenman.
Doelen stellen kan richting geven en motiveren, maar het is uiteindelijk het gevoel erachter dat ons echt voldoening geeft. Misschien is het leven dat je zoekt al binnen handbereik, en kan je ook meer leren genieten van wat er nu al is.
“Wat is het ultieme gevoel dat jij hoopt te bereiken?”

Comments